Laser_Aurora

Bulevar Zorana Đinđića 123g, lokal 6, Beograd
011/409-03-83 ; 065/ 804-08-50
laseraurora@gmail.com

Poliklinika_Pekić

Plazma terapija zglobova kolena, kuka, mišića i ligamenata

03.01.2017
Plazma terapija zglobova kolena, kuka, mišića i ligamenata

Plazma terapija zglobova kolena, kuka, mišića i ligamenata

Nako bilo kog oštećenja krvnog suda ili oštećenja tkiva, na mestu povrede dolazi do gomilanja trombocita (krvnih pločica), koji kad se aktiviraju izlučuje velike količine faktora rasta i citokina koji služe da ubrzaju oporavak tkiva i stimulišu sintezu kolagena i drugih proteina. Upravo ovo svojstvo trombocita je iskorišćeno za tzv. PRP tretman. Ovaj tretman podrazumeva uzimanje krvi od pacijenta, zatim izdvajanje i koncentrovanje trombocita i njihovo ponovno ubrizgavanje u mesta gde želimo da podstaknemo mehanizme oporavka tkiva ili sintezu kolagena. Ovako pripremljeni trombociti se mogu koristiti u estetske svrhe, za podmalađivanje lica, ruku i dekoltea, ali i kod degenerativnih oboljenja koštano-zglobnog sistema, sportskih povreda, za stimulaciju zarastanja rana itd.  Dobro pripremljeni trombociti predstavljaju terapijsko sredstvo vrlo visokog potencijala, sa minimumom neželjenih efekata.

U našoj ordinaciji za dobijanje PRP-a se koriste isključivo kitovi renomiranog švajcarskog proizvođača Regen Lab, lidera u pripremi autologe plazme obogaćene trombocitima. Plazmu dobijenu ovim kitovima odlikuje visok procenat aktivnih trombocita (preko 80%) i faktora rasta. Na ovaj način se uklanjaju i crvena i bela krvna zrnca, koja su nepotrebna i potencijalno štetna, a često se nađu u PRP preparatima dobijenim na druge načine.

Plazma sadrži brojne esencijealne faktore neohodne za obnavljanje ćelija uključujuči proteine,vitamine, hormone i faktore rasta. Posebno su važni proteini plazme koji su neophodni u procesu koagulacije i stvaranja fibrinskih polimera u koje trombociti bivaju ’’zarobljeni’’ i odakle postepeno otpuštaju aktivne molekule koji deluju na obnovu i podmlađivanje tkiva. Trombociti oslobađaju faktore rasta (FGF, PDGF, TGF-B, EGF, VEGF, IGF) koji su neophodni za migraciju ćelija,  njihovu proliferaciju i sazrevanje. Pored toga ovi faktori rasta stimulišu fibroblaste i endotelne ćelije da produkju kolagen i ekstracelularni matriks.

PRP ima i snažan antiinflamatorni efekat, odnosno smanjuje zapaljenje i tegobe povezane sa zapaljenjem, kao sto su otok, bol i otežana pokretljivost.

Kod degenerativnih bolesti zglobova i tetiva ima veliku prednost u odnosnu na standardne tretmane (depo preparate kortikosteroida). Sa jedne strane smanjujući zapaljenje pacijente oslobađa bola, povećava pokretljivost,  a sa  druge strane oslobađajući faktore rasta podstiče regeneraciju oštećenih struktura. Za razliku od PRP-a kortikosteroidi, koji se najčešće koriste, samo smiruju zapaljenje, ali usporavaju oporavak tkiva što na duži rok može da pogorša funkcionalni ishod.

Ubrizgavanje autologne plazme obogaćene trombocitima:

  • Pospešuje i ubrzava proces izlečenja
  • Smanjuje bol
  • Poboljsava pokretiljvost
  • Statistički značajno smanjuje potrebu za analgeticima, kortikosteroidima i operacijama

Područje primene u reumatologiji

Osteoartritis (artroza) kolena, kuka, ramena. Osteoartritis je degenerativno oboljenje zglobova, različite etiologije koje pogađa sve strukture zgloba uključujući  zglobnu hrsavicu, sinovijalnu membranu i subhondralnu kost. U kliničkim studijama je pokazano da ubrizgavanje PRP-a dovodi do poboljšanja funkcije zgloba i redukcije bola i do 12 meseci po ubrizgavanju.

Lateralni epicondylitis, takođe poznat kao „teniski lakat“  i medijalni ekikondilitis (golferski lakat) izazvani su mikropovredama tetiva u predelu njihovog pripoja za kost . Lokalno ubrizgavanje PRP-a aktivira reparatorne mehanizme i prema kliničkim studijama dobodi do značajnog kliničkog efekta u preko 90 % pacijenata, sa daljim, kontinuranim, poboljsanjem tokom vremena.

Tendinopatije, predstavljaju zapaljenje tetiva i/ili povredu tetiva. Tendinopatije su najčešći uzročnik bola u ramenu.  Bolest je izazvana prevelikim opterećenjem, povredom ili degeneracijom usled starenja.  Lokalno ubrizgavanje PRP-a dovodi do značajnog i održivog poboljsanja minimum 2 godine posle sprovođenja procedure.

Asis. dr sci. med Ivica Jeremić

Spec. interne medicine-reumatolog, naučni saradnik